Gondozásmentes ökokert: álom vagy valóság?

Öko és gondozásmentes is…egy új igény születőben

Kép forrása: Sue Townsend 2020-as különdíjas tengerparti kertje

 

Egy merően újhullámról lévén szó, kicsit meglepő ez a kombináció, ám ez korántsem jelenti azt, hogy lehetetlen lenne egy gondozásmentes és egy ökotudatos kert összekapcsolása! Nem véletlen ugyanis, hogy a legmodernebb trendeket követő kerttervezők már foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Köztük például a 2020-as angliai SGD awards különdíjasa, Sue Townsend kerttervező, aki megtervezte ezt a hihetetlenül különleges tengerparti kertet. Mitől különleges? A “Füvek tengere” nevű kert egy olyan környezetben épült, ahol sós párás és szeles a levegő. Magas a napsütéses órák száma, elenyésző a természetes csapadék mennyisége. A talaj homokos. Sue mégis megtalálta a növényeket kutatómunkái során, melyek gondozás nélkül is tündökölnek ebben a környezetben. Öntözőrendszert kizárólag a kert hátsó, pázsitos részén alkalmaztak. És mint a képek is mutatják, a látvány pazar.

Tehát egyrészt a kereslet oldaláról óriási igény kezd kialakulni az okostelefonok-okosautók-okosotthonok után a gondozásmentes kertek iránt, másrészt nem elhanyagolható a nyomás a környezetvédelmi szervezetek, civil tüntetések, és önmagában véve a józan paraszti ésszel gondolkodó ember igénye felől is, miszerint szeretné megóvni környezetét.

Egy kert, ami belesimul a természetbe

Mi akkor az arany középút? Hol lehet a gondozásmentes és az ökokert metszete? Mert ökokertnek számít egy biogazdálkodással fenntartott családi ház kertje is, amiben gyümölcsfák, bogyósok és veteményes kap helyet, ám egy ilyen kertről a legkevésbé sem mondható el, hogy gondozásmentes lenne. Egy gondozásmentes ökokert az ökoszisztéma segítségére van, teljesen belesimul a természetbe, nem használunk tájidegen növényeket, sem pedig olyan anyagokat, amik természetellenesek lennének. Akár újrahasznosított építőanyagokban is gondolkodhatunk, mint a fotón is látható kertépítő anyagok Georgia Lindsay kerttervező irodájában. Ilyen szeretett volna lenni a játszóterek nagy részén is alkalmazott gumitégla, ami általában gumiabroncsokból készül, de sajnos ökonak nem nevezhetjük a nyári 40 fokban történő kipárolgása miatt.

A gondozásmentes ökokert szinte mondhatnám, hogy észrevehetetlen, növényállománya nem különül el a vadonélőktől nagy mértékben. Nincs pázsit, helyette vad perlyékből és csenkeszekből álló keverék, mely hihetetlenül szárazságtűrő. Ezt a gyephelyettesítőt nem vágjuk olyan gyakran, szezononként mindössze 2-3 alkalommal. A hosszabb fűben meg tudnak bújni az apró rovarok, gyíkok, ők pedig a madarakat csalogatják a kertbe.

Kép forrása: Georgia Lindsay gardendesign

 

A gondozásmentes lehet nagyon távol is az ökoszemlélettől

Sajnos létezik a gondozásmentes kertnek egy másik verziója is, ami naaagyon távol áll az ökokertektől. Sokszor hallom a kertre vágyók szájából a következő, olykor elszomorító gondolatokat:

 • “Nem szeretnék virágokat, mert arra jönnek a méhek!”
 • “Csak örökzöldek legyenek a kertemben, hogy ne kelljen lombot takarítani!”
 • “Műfüvet szeretnék, azt nem kell gondozni!”
 • “Inkább burkoljuk le az egészet!”
 • “Ez a fa sokat szemetel?”

Mégis mit tehet ilyen esetben a talpraesett kertész? Formáljon szemléletet! Ugyanúgy, ahogyan a jó orvosnak kutya kötelessége felhívnia  páciense figyelmét, amikor rossz úton jár, a kertésznek is feladata a természet oldalára állni és védeni azt. Ki fogja megtenni, ha mi nem? A kertész legyen okos, tájékozott, és profi marketinges! Tudja, hogyan kell vonzóvá, sőt ellenállhatatlanná tennie a vásárló szemében azt, ami  az ökoszisztéma számára fontos. Egy ökokert is lehet gondozásmentes, ugyanakkor nem minden gondozásmentes kert öko is. De legalább van metszet! Hiszen a gondozásmentes kertre vágyó szeretné megkímélni nem is a természetet, sokkal inkább saját magát. Lehet, hogy lenyűgözi az architektonikus stílusirányzat. Abba pedig beleillenek a díszfüvek például, melyek közt nagyon sok öntözés és különösebb gondozás nélkül is megél. Azt pedig már csak nekünk kell tudni, hogy a kalásza kitűnő élelemforrás lehet a madaraknak.

 

Mik lesznek a jövő kertjeinek egyik legfontosabb alappillérei?

 1. letisztult, dekoratív, mutatós növénytársítások
 2. víztakarékos, jelentősen szárazságtűrő növények
 3. nem kell sövényt nyírni
 4. vegyszerhasználat csökkentése
 5. természetazonos építőanyagok használata
 6. állatbarát közeg kialakítása

Támaszkodva a nemzetközileg megfigyelhető tendenciákra és iránymutatásokra, valószínűleg egy feltörekvő területről van szó, és érdemes, sőt kell ezzel a témával foglalkozni. Nekünk kertészeknek pedig főleg. Mit várunk a vízkészleteinktől és vízkorlátozásoktól, a globális felmelegedéstől, az egyre hosszabb és intenzívebb hőhullámoktól? A jövőben fel kell készülnünk rá, hogy nem lesz lehetőségünk úgy öntözni, mint eddig. Ez egy sarkalatos pont kell, hogy legyen a jövő kertjeinek megtervezésénél. Egy óceáni klímával rendelkező terület megengedheti magának a különböző hortenziákat (Hydrangea macrophylla/paniculata…), smaragdzöld pázsitot és egyéb víz-és páraigényes fajokat de mi miért akarjuk őket beerőltetni egy aszályra hajlamos kontinentális éghajlatba? Érdekes, hogy a természeti népek, akik a mai napig szoros kapcsolatot ápolnak a természettel, ösztönösen tudják mit kell tenniük a mára kialakult helyzetben. Reméljük, hogy az urbanizálódott, elhidegült nyugati ember szintén megtalálja a visszautat.

Scroll to top