Az én kertem története II. rész

Minden kertnek intimitást! Kerti kiülő – elengedhetetlen!

Az ember legalapvetőbb szükséglete a biztonság érzete, legmotiválóbb érzelme pedig a kíváncsiság. Na de mi köze ennek a két megállapításnak a kertészethez? Ezek a kerttervezés legelső, legfontosabb szabályai. Minden ember biztonságban akarja magát érezni, ugyanakkor minden ember szeretne új dolgokat megtapasztalni. A kettő közötti érzékeny egyensúly alakítja életünket minden percben. Akkor, is ha épp a kertben ülünk. Valószínűleg nem szívesen ülünk egy támfal tetejére állított padon háttal a lejtőnek. Sokkal szívesebben ülünk viszont egy védett sarokban, ahonnan minden jól belátható. Ugyanígy, egy olyan kert, ami egypillantásra befogadható, mert egy üres füvesített tér az egész, elég lelombozó tud lenni egy vadregényes,  ám nyílt füves területet is magába foglaló, több részre osztott zöldfelülettől.

Ha kertet tervezek, mindig ezek a fő szempontjaim. Naná, hogy a saját kertem ennek lesz a legékesebb példája!

 

 

 

 

A megvalósítás heteken belül elkezdődik, a részletekről pedig egészen biztosan képes beszámolóval készülök!

A növényanyag összhangja mellett, a kerti burkolatok anyaga is érzékeny pont egy kert megtervezésénél. Passzolnia kell a ház, és az ott lakók stílusához, nem rugaszkodhat el a természettől, és praktikussági szempontokat is figyelembe kell venni. Ezért aztán én is nagy energiát fektettem a kiválasztásába.

A lehetőségek: betontermékek, bontott tégla, természetes kőzet és szórt burkolat. Mi elsősorban a http://www.babokoburkolatok.hu telephelyén nézelődtünk, és végül innen is vásároltunk.

Viacolor.

Bontott tégla.

Természetes kőzet

Szórt

Kerti burkolat – megéri jól választani

A beton termékekről azt kell tudni, hogy tartósak, fagyállók ugyanakkor szigorúan véve környezetidegenek.

A bontott tégla, ami nekem nagyon tetszene csak épp impregnálni szükséges és még akkor sem lehet megóvni a morzsalékosodástól, mohásodástól, nyálkásodástól.

A természetes kövekből az andezit, bazalt és egyes kvarcitok, amiket nem szükséges impregnálni. Ezeket lehet szárazon, azaz betonozás nélkül rakni, ha megfelelő vastagságúak. Kb 3-6 cm. Igen ám, csakhogy kellően borsos az áruk is, amitől még el is tekintenék, ha a környezetünkbe feltétel nélkül beillenének. Nade Budapesten, egy lakóövezetben, aprócska kertben, ahol semmi más nem utal a természetes kőzetek természetes jelenlétére…hát…nem szívesen tennék ide pl mészkő burkolatot, főleg, hogy a kerítés lábazatában  és a bejárat körül sem jelenik meg semmilyen természetes kőzet.

 

Ezt ne!

Az ilyen, és ehhez hasonló csiricsáré iszonyatok – kerti burkolat néven ne is említsük – nagyon sok munkát és kreativitást igényelnek. De sajnos vagy szerencsére a kerttervezésben nincs szükség ilyen jellegű csavarokra. Törekedjünk a szelídségre, alázatra és igenis engedjük át a teret a növényeknek. Mert ők lesznek a fő látványosságok, mi csak egy meghitt zugot szeretnénk, ahonnan szemlélhetjük mindennapi változásukat. Nem kell attrakció! Nem kell villantani semmi extrát egy kertben. Attól mesterkéltté válik, máris ott lesz a kezünk nyoma. Úgy építsünk kertet, mintha azt akarnánk elérni, hogy ne legyen nyilvánvaló az emberi kéz munkája. Természetesen ez sem igaz minden esetben. Mert mondjuk egy mértani kertben bizony nagyon is feltűnő az emberi kéz munkája.

Ilyen egy harmonikus burkolat.

A burkolat sokkal inkább meghatározza a kert hangulatát, mint azt először gondolnánk. Talán nem tűnik fel egy viacolor járófelület egy egyébként harmonikus kertben, azonban ugyanazt a kertet egy természetes hatású burkolattal nézve a különbség azonnal érzékelhető. Már csak azért is, mert a betontermékek nagy hányada szürke vagy bordó vagy mostmár lilásbarnás mosott. Ezek a színek még mindig távol állnak az egyszerű földszínektől, mint amilyen a barna-sárga-vörös árnyalatai. Márpedig a föld színén futó burkolat föld színű kell, hogy legyen.

 

Komfort téglaburkolat

Addig-addig keresgéltünk, míg ráakadtunk erre, a leginkább téglára hajazó betontermékre. Nagyon kedvező áron, nagyon praktikus és természetes hatású! Így a mi kis kerti pihenőnk, kerti utunk ebből a téglakőből fog megvalósulni.

A kerti pihenő és a hozzá vezető út

A tervek alapján a mi kertünkben valahogy így fog festeni egy enyhén ívelt kerti út, ahogy a terasz előtt elhalad. Ezzel megalapozva a kíváncsiságot az ide belépőkben.

Ilyen volt.

kert design

Ilyesmi lesz.

Mindig törekedjünk rá, főleg ha aprócska a rendelkezésre álló terület, hogy minden talpalatnyi területet használjunk ki. Ne legyen üres, használaton kívüli sarok, ficak, bokoralj stb. Mindenütt legyen növény, természetesen csak annyi, amennyi kényelmesen elfér. Ez nem azt jelenti, hogy zsúfolni kell! Kell a tér, a tágasság, amennyire az adottságok engedik, de az elfelejtett sarkokat, réseket is hasznosítsuk. Gyakorta feladata ez a kerttervezőnek, rendszert adni, összehangolni, hogy minden egy egésszé állhasson össze.

A mi kertünkben pont egy ilyen semmire sem használt rész volt a terasz lejárata, és a ház mögötti terület is. Ez a 8-10 nm pedig tökéletesen elegendő lesz egy ilyen sütögető és kerti kiülő megalkotásához.

A tűzrakó hely, ami hátul fog helyet kapni.

Scroll to top