3d kertterv

A saját kertem története I. rész

sajátkert - kerttervezés - virágágyás - fűszerkert

I. rész:

A saját telkünket fogom bemutatni nektek, aminek megtervezése igényelt némi gondolkodást. Nemrég (2 éve) költöztünk ide. A telek alaprajzából világosan látszódik, hogy egy tagolt, nagy egybefüggő zöldfelületet nem tartalmazó, és egyébként közepes méretű kertről van szó. Egy közös osztatlan tulajdonú (tehát egyébként dupla méretű) telek az eredeti, ám most a miénken kívül egy másik ingatlan is fekszik rajta, ezért ilyen kacifántos az elosztás.

De ennyit az alaprajzról és hivatalos ügyekről, vágjunk bele az izgalmas részletekbe.

 

 

 

kertészeti koncepcióterv

Ilyen a telek elosztása, most a pirossal bekarikázott részekről lesz szó

Az előző tulajdonos egy kertkedvelő hölgy volt, ezért nem volt elhanyagolva a kis kincsesláda. Ennek méltóképp örültem is. Viszont adott volt egy hátsó kert, ami, mint említettem is, nem túl méretes, összesen kb. 40-50nm, és ebben már helyet foglalt egy cseresznyefa, szerencsére Germersdorfi és más cserjék is. Erről és az oldalsó kertrészről lesz szó a II. részben.

Ami pedig az első részt illeti, az előkertet (ami több kicsi ágyásból tevődik össze), egy használaton kívüli ficakot és a teraszra vezető útburkolat melletti cserjés ágyást fogom bemutatni. Elmondom milyen volt, min változtattam már eddig, és milyen lesz, remélhetőleg már az idei évben.

 

sajátkert - kerttervezés - virágágyás - fűszerkert

Íme a félkész előkert - ez lesz a nagyrészt leburkolt terület

A szárazsságtűrő vadvirágok sorsa

Az itt látható előkert nagyjából adott volt, hiszen ott van a villanyóra, a vízóra és kerti csap, a kukákat is ott tároljuk és még egy villanyoszlop is helyet kapott valamikor (ezt fontolgatom még, hogy áthelyeztetem), ami azt jelenti hogy rendkívül tagolt.  Azt sem árt tudni róla, hogy D-DNy-i fekvésű.

E terület tetemes részének leburkolása mellett döntöttünk, hiába adhatott volna helyet az én olyannyira kedvelt szárazságtűrő vadvirágaimnak ("Echinops ritro" Sedumok, "Gypsophilla paniculata", "Stipa tenuissima", "Echinacea Purpurea", "Achillea filipendulina Coronation Gold") ezt most el kellett engednem. És milyen jól tettem, hogy elengedtem, mert ez tette lehetővé, hogy egy sokkal jobb terv születhessen meg. Az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor elképzeltem, hogy az én kis virágágyásomba a növényeket nem ismerő férjem belibben, hogy a slagot keresztülhúzva azon, lemossa a kocsiját. Majd ha ezzel végzett a slagot összetekeri, a csapot elzárja lábujjhegyen egyensúlyozva nehogy valamit is megsértsen. Na nem! Ezt  már nem...

Kérlek, tegyetek ti is így, ha valami úgy tűnik, hogy nem megy. Engedjétek el, fogadjátok el, hogy az nem lesz sem fenntartható vagy nem kifizetődő vagy nem praktikus. Jönni fog más ötlet helyette! A kerttervezésben tudni kell, hogy egyazon területre legalább 2-3 kiváló megoldás létezik.

 

Mit csináljunk egy keskeny helyen?

Az oldalkert ami kb 60cm széles már gyönyörűen benőtte magát, két éves ültetés. Itt látható a kristályvirág ("Delosperma cooperi") virágkavalkádja egész nyáron az első fagyokig, ahogyan lecsüng a garázslejáró falán. Mesés látvány! Aztán az előkertben helyet nem kapó bíbor kasvirágok ("Echinacea purpurea") szintén hosszannyíló, és hogy legyen köztük némi határozott vonalvezetés is, gömbre nyírt hamvas cipruska ("Santolina chamaecypariss").  Ők hárman, több példányban képviseltetik magukat ezen a keskeny, lejáró feletti részen, és nekem tetszik, szemetgyönyörködtető, ráadásul nem kell velük különösebben foglalkozni. Most vettem őket kezelésbe, íme előtte és utána fotón.

 

Tavaszi metszés eredménye

sajátkert - kerttervezés - virágágyás - fűszerkert

félcserjék metszése

Előtte

félcserjék metszése

Utána

Ezt az ágyást az előkert csapos, villanyórás, szőlőtőkés részével pedig egy szintén kétéves ültetésű fűszer és gyógynövényágyás köti össze, amit minden betérő megcsodál. Ez van, ha olyan növényt ültetsz a kertedbe, ami oda való. Bizony! Csodálkozó tekintetek, és dicséretek lepik el a házigazdát, aki tudja minek hol a helye, mert az a növény ragyogni, burjánzani fog, kicsattan az egészségtől, ettől már csakis gyönyörű lehet.

Arra a fekvésre, abba talajba. Tűző nap, D-i fekvés, háttérben lemezkerítés, abszolút huzatmentes és meleg. Mit meleg, forró.  Szóval került ide zsálya ("Salvia officinalis"), babér ("Laurus nobilis"), kakukkfű ("Thymus vulgaris"), rozmaring ("Rosmarinus officinalis") és pár egyéves fűszernövény.

 

sajátkert - kerttervezés - virágágyás - fűszerkert

Fűszerkert D-i oldalon

Déli fekvés - szőlő ("Vinis Vitis Vinifera")

Ki kell használni minden helyet

Szóval az előkertet leburkoljuk természetes kerti burkolóanyaggal (pala vagy terméskő vagy murva esetleg bazaltkocka, ezt még nem tudom) úgy, hogy körben maradjon egy keskeny ágyásnak való hely. Így biztosított lesz a csaphoz be és kijutás, a villanyóra leolvasása, a kuka kihúzogatása stb. A kerítés melletti keskeny ágyásban lesznek szőlőtőkék (hiszen déli fekvés), a másik keskeny ágyásban pedig évelők. A kerítés melletti mélyárnyékban (amit az ott élő Magnolia, Philadelphus coronarius és Forsythia intermedia okoz) pedig áfonya lesz. Figyelembe véve, hogy homokos a talaj nem a legjobb választás, ám konténerben lesüllyesztve mindjárt más a helyzet, még ha természetben nem is nagyon látni szőlőt, és áfonyát egymástól két méterre. Ez van, ha a helyet ki szeretnénk használni....inkább éléskamrát szeretnék, mint az elveimmel viaskodni, úgyhogy áfonya érkezik...valamikor tavasszal.

Van egy másik előkerti ágyásunk is a telek szemközti oldalán, a baloldali szomszédunkkal határos kerítés mellett. Mivel nekünk, akik belépünk a kertbe ez látható először, és az utcán haladóknak is, mondhatni szinte kiveri a szemüket, ezért ide kellett valami nagyon ütős és lehetőleg korai dísz. Ez az ágyás abszolút a díszítésről szól, semmilyen egyéb funkciót nem akartam és nem is tudtam volna adni neki, hiszen keskeny is, rövid is. Ny-i fekvés, kellőképp meleg, napos. Szóval ide egy limezöld és púderrózsaszín együttest képzeltem el sárgával kiegészítve. Ezért kerültek ide tulipánok az előbb említett rózsaszín verzióban, törpemandula cserje ("Prunus tenella"), rózsaszín virágú cickafark ("Achillea millefolium Lilac Beauty") sárgatarka kecskerágó ("Euonymus fortunei Emerald'n'Gold") sárgatartka borostyán (Hedera Helix Goldheart). Az utóbbi két örökzöld ugyebár egész évben, de leginkább tavasszal adja sárgás-limeos árnyalatait, amik előterében hol a rózsaszín tulipánok, hol a törpemandula hol pedig a cickafark virít.

Szerintem ütős lesz, de ezt képekkel is prezentálni fogom a tavasz folyamán 🙂

 

Lime - sárga - pink/púderrózsaszín

A nem használt ficak sorsa pedig az lett, hogy az eddig orgonától ("Syringa vulgaris") megszabadultam. Szánom-bánom, de az éléskamráért bármire képes vagyok. Szóval ezt a száraz, napos ficakot egy fügebokor ("Ficus carica Smirna")  vette használatba még az ősz folyamán. Ő ugye az egyik lila/fekete héjú fügefajta, kiemelkedő terméshozammal. Meglátjuk mit tud mutatni nekem a következő szezonokban, remélem sok-sok szaftos apróságot. Nyamm.

A következő fejezetben pedig bemutatom a teraszunk melletti ágyás tervét és jelenlegi képeit valamint a hátsókerti tűzrakóhely és kiülő tervét. Nemkülönben lesz izgalmas!

Scroll to top